A hazai zöldségtermelés megújítása

Hodossi Sándor – Dudás László – Fári Miklós Gábor

Kulcsszavak: zöldségtermelés, feldolgozóipar, speciális készítmények, tájtermelés, intenzív termesztés

Az éghajlatváltozás hatásai a minőségi termelés követelményei, a rentábilis termelés igénye, a termeléstechnológiai elemek megújításának, korszerűsítésének szükségessége egyaránt sürgetik a fenti követelményeket szem előtt tartó, annak megfelelni akaró módszert, a szabadföldi intenzív termelést, melynek legfontosabb elemei: az időszakos talaj-, növény- és légtértakarás, a víztakarékos öntözési módok alkalmazása és a retardált műtrágya használata.
Az időszakos talaj-, növény- és légtértakarással a szedési időszak meghosszabbítható, és egyúttal javítható a talaj vízgazdálkodása, valamint visszaszorítható a gyomosodás. A mikroöntözés alkalmazásával, azonos vízmennyiséggel kétszer akkora terület öntözhető. Retardált (fékezett lebomlású) műtrágyák használatával jobb növénytápláltság érhető el, és az esetek többségében a fejtrágyázás is feleslegessé válik. Célszerű létrehozni mielőbb egy kiváló nyersanyagokból kiváló minőségű, jellegzetesen magyar termékeket gyártó feldolgozóipart, amelynek kínálatában a funkcionális (pharma) termékek is megjelennek. Eközben arról sem szabad megfeledkezni, hogy jó minőségű konzerv csak jó minőségű nyersanyagból készíthető!

Teljes cikk