A zöldség-gyümölcstermelés és értékesítés koordinálásának tapasztalatai Magyarországon

Tenk Antal – Kalmárné Hollósi Erika – Káldi Judit

A kertészeti termékekkel szemben jelentkező minőségi és mennyiségi követelmények kielégítése megköveteli a termelés és szállítás pontos és folyamatos ütemezését, ami nagyfokú szervezettséget igényel a termelőktől és termelői csoportoktól. A hatékonyságnövelés tartalékainak feltárására irányuló törekvések, a termelők és a piac biztonsága, a költségek és veszteségek csökkentése nem nélkülözheti a gazdasági együttműködéseket a friss zöldség-gyümölcs termékpályán belül, és mind az alapanyag-termelésben, mind pedig az értékesítésben a vevők szoros és koordinált együttműködésére van szükség. A hazai termelői értékesítő szervezetek sikeres működését gátolja az önszerveződés hiányán kívül a tőkehiány, ami miatt a termékmanipulálási feltételek megteremtésének lehetősége is korlátozott.

Teljes cikk