Sertés- és baromfihús fogyasztás átalakulása Magyarországon

Németh Anett – Varga Anita

A baromfitermékek fogyasztása fokozatosan növekedett az elmúlt évtizedben. A baromfihús népszerűségét az egészséges táplálkozásban betöltött szerepén kívül a többi húsféleségnél kedvezőbb ára is tovább növeli. A fogyasztók romló jövedelmi körülményeik között különösen árérzékenyek. A kedvezőtlenebb vélemények általában azzal kapcsolatosak, hogy a marha- és sertéshúsban sok a zsír, a zsírban sok a koleszterin, a belőlük származó húskészítményekben sok a zsír és a só, sok a kollagén, a zsír telített zsírsavakból áll és így tovább. A vöröshúsok mai előnytelen pozíciója – és ennek a fogyasztásra gyakorolt negatív hatása – nagyrészt a „koleszterin- és BSE-háborúban” gyökerezik, de nem hagyható figyelmen kívül az egyes húsféleségek áralakulásának a fogyasztásra gyakorolt hatása sem.

Teljes cikk