Minőségbiztosítási rendszerek bevezetésének hatásai a baromfi-feldolgozóipari vállalkozások munkaszervezetére

Mikáczó Andrea – Hajós László

Az élelmiszeripari vállalkozások tevékenységeinek minőségbiztosítására vonatkozóan különféle állásfoglalások alakultak ki. Egyesek szerint a GMP, GHP, HACCP rendszerek kellő mélységig szabályozzák a minőséggel és – az élelmiszer-előállításban oly fontos – higiéniával kapcsolatos szabályozásokat. Mások úgy vélik, hogy ezen rendszereken túlmenően szükség van további, olyan minőségbiztosítási rendszerekre is, amelyek az élelmiszer-biztonságon, és higiénián túlmenően a szervezet teljes egészére vonatkozóan tartalmaznak előírásokat, illetve a környezetvédelemre is kiterjednek. Ezek igazolásra pedig mi sem kézzelfoghatóbb, mint egy független tanúsító szervezet felülvizsgálta az ISO szabványok alapján kialakított rendszerekre vonatkozóan.

Ezért tűztük ki célul az élelmiszeripari vállalkozások – ezen belül is a baromfi-feldolgozó iparág – vizsgálatát. Arra próbáltunk rávilágítani vizsgálódásaink helyszínén – az észak-kelet magyarországi régió baromfi-vágóhídjain -, hogy a minőség biztosítására kellő hangsúlyt fektetnek-e vizsgált szervezetek, és milyen módon valósítják azt meg a szervezeten belül.

Az volt tapasztalható, hogy a minőségbiztosítás kérdése valamennyi kutatási helyszínen napirendi kérdés volt. A vállalkozások vezetői felismerték a minőségbiztosítási rendszerek adta kedvező lehetőségeket, annak ellenére is, ha kezdetben kisebb-nagyobb ellenérzéssel fogadták a munkatársak a rendszerbevezetés miatt adódó többletfeladatot, átképzést, munkakörbővülést.

Teljes cikk