Az egészségtudatosság megnyilvánulása a fiatal korosztály élelmiszerreferenciájában és fogyasztásában egy empirikus kutatás lapaján

Horváth Ágnes – Lajos Attila – Szira Zoltán – Varga Erika

Kutatásunkban arra kerestük a választ, hogy a mai magyar középiskolások körében milyen a megítélése az egyes élelmiszeripari termékeknek. Vizsgáltuk, hogy az élelmiszerek kedveltsége és annak egészségesség megítélése között hogyan alakul a kapcsolat a vizsgált csoport esetében. Feltételezésünk volt, hogy mind a kedveltséget, mind a különböző élelmiszerek megítélését az egészségesség szempontjából nemcsak a fogyasztók neme, de az iskola típusa és a lakóhely szerinti régió gazdasági fejlettsége is nagy mértékben befolyásolja. Összességében megállapítást nyert, hogy bár a fiatalok mutattak olyan jeleket, hogy ismerik az egészséges táplálkozás alapjait, illetve hogy különbséget tudnak tenni egészséges és egészségtelen élelmiszerek között, mégis fogyasztásukat ma még sokkal inkább az élvezeti jellemzők dominálják. Talán ennek is köszönhető, hogy a fiatalok saját magukról kiállított bizonyítványa alapján közel egynegyedük küszködik súlyproblémával – a fiúknak pedig az egyharmada!

Teljes cikk