Kihívások a kelet-európai EU országok agrárgazdaságában

Maria Kadleèikova

Kulcsszavak: FAO, globális kihívások, piaci támogatások, állati termékek kereskedelme, FAO projektek

A FAO nagy hangsúlyt fektet a klímaváltozás élelmezési kockázatának csökkentésére, miközben hozzájárul – például a bioüzemanyagokkal, az extrém időjárási jelenségek vizsgálatával stb. – a légkörvédelemhez és az alkalmazkodáshoz is. További kihívások a termelékenység, hatékonyság, minőség fokozása, külföldi tőkebefektetések növelése; az intézményi háttér létrehozása és működtetése; a piaci versenyben való helytállás; a támogatási rendszer szükségszerű módosulása. Az állattenyésztésben koncentráltan jelennek meg a kihívások: a HACCP betartására irányuló törekvések, a kistermelők helyzetének nehézségei, a madárinfluenza ténye és következményei. Mindezt bonyolítja a szabad kereskedelem szószólói és ellenzői közötti vita. A FAO különféle projektek támogatásával segíti a kihívásokra adható válaszok feltárását.