Archívum » 2025 » 2025. 06. szám » LÁMFALUSI IBOLYA – HÁMORI JUDIT – RÓZSA ANDREA – VÖRÖS-ILLÉS IVETT : Zöldhitelezés a mezőgazdaságban és az élelmiszer-feldolgozásban
Zöldhitelezés a mezőgazdaságban és az élelmiszer-feldolgozásban
LÁMFALUSI IBOLYA – HÁMORI JUDIT – RÓZSA ANDREA – VÖRÖS-ILLÉS IVETT
Kulcsszavak: Kulcsszavak: mezőgazdaság, élelmiszer-feldolgozás, zöldhitelezés, fenntarthatóság JEL-kód: E44, Q56, Q58
Teljes cikk
Az Európai Unió (EU) által kitűzött fenntarthatósági célok, a zöldátállás megvalósításához jelentős összegű forrás mozgósítására van szükség. Többéves jogalkotási folyamat eredményeként megszületett az az uniós szabályozási háttér, amely biztosítja az ehhez szükséges egységes kereteket, és amely mentén néhány éve megindult a zöldhitelezés. Magyarországon zöldhitel felvételére már az EU Taxonómia keretrendszerét megelőzően is volt lehetőség a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tőkekövetelmény-kedvezmény programjának köszönhetően. Tanulmányunkban a zöldhitelezés fogalmi és jogszabályi hátteréről, valamint állományának alakulásáról adunk képet az élelmiszer-gazdaságban.
A mezőgazdaságban és az élelmiszer-feldolgozásban a zöldhitelezés a felfutási szakasz kezdetén van. A környezeti fenntarthatósághoz kapcsolódó banki finanszírozás részaránya az élelmiszeriparban megközelítette az 1 százalékot, a mezőgazdaságban az alatt alakult 2024-ben, amely arányok elmaradnak a nemzetgazdaság hasonló, közel 6 százalékos értékétől. Az elmaradás hátterében elsősorban ágazati sajátosságok húzódnak meg, úgymint az üzemszerkezeti eltérések vagy a környezeti fenntarthatóság mérhetőségének különbségei, valamint az agrárhitelezést meghatározó közös agrárpolitika (KAP) keretében megjelent pályázatok, illetve az utóbbi években jellemző kedvezőtlenebb jövedelemhelyzet. A felsoroltakon túl fontos tényező a makrogazdasági feltételek romlása, a zöldhitelezéshez szükséges specifikus tudás megszerzésének időigénye – különösen a mezőgazdasággal összefüggésben –, illetve a fenntarthatósággal kapcsolatos jelentős többletadminisztráció is.
DOI: https://doi.org/10.53079/GAZDALKODAS. 69.6.t.pp_484-500